top of page

Eleccions excepcionals al Parlament el #21D

La participació en les eleccions del 21D es preveu molt alta i això és un bon símptoma, la ciutadania torna a confiar en la política com a mecanisme de canvi social col·lectiu. Ara bé, en cap cas seran unes eleccions normals amb presos polítics. Les sancions penals, en particular les que donen lloc a la privació de llibertat, constitueixen una restricció del dret a la llibertat de reunió pacífica i d’expressió i reclamem l’alliberament immediat de Sànchez i Cuixart.  Tanmateix demanem la restauració del drets i llibertats del vice-president del govern, Oriol Junqueras i els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn, Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs. I finalment les garanties del govern a l'exili format per Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

Tenint en compte les circumstàncies en les que es produeix la convocatòria, apostem per una llista unitària, conjunta i transversal de país, impulsada des de marcs unitaris com és la Taula per la Democràcia. Una candidatura amb diversitat ideològica que connecti amb el sentiment d’una gran part de la ciutadania, per la defensa de la llibertat i la democràcia.

 

El Moviment Avancem, hereu del socialisme i del catalanisme, vol contribuir amb totes les forces polítiques d’esquerra a construir un espai progressista sobiranista; i en particular contribuir activament amb ERC a construir aquest espai, que permeti l’enfortiment d’una esquerra nacional al servei de la societat catalana. Avancem vol participar activament en l’etapa constituent que estem vivint i contribuir a governar Catalunya, perquè la política es fa des del poder polític, amb l’objectiu de transformar la realitat.

 

Som més a prop que mai de l’anhelada Aliança Catalana de Progrés, recollida en la Declaració constituent del Moviment Avancem fa cinc anys. Llavors, dèiem que calia formar una gran aliança majoritària a Catalunya. Amb altres forces de progrés coincidim que a través de processos constituents podem guanyar més quota d’autodeterminació. Seran les persones lliures les que faran les societats independents. La coincidència és plena a l’hora de concebre el procés emancipador català com l’únic capaç de remoure els fonaments del règim del 78.

 

Més de 2,5 milions de persones van sortir a votar l’1 d’octubre convertint el referèndum en un fet polític i també històric. La vocació sobiranista s’expressa principalment a través de garanties, sovint qüestionades, d’emancipació personal i de lliure capacitat per regir-nos col·lectivament. No és tant la voluntat del poble –com un tot- sinó la de cadascun dels ciutadans i ciutadanes que poden expressar-se a través d’eleccions, mobilitzacions o activisme cultural o cívic. Des de la llibertat de pensament, és a dir la capacitat de formular posicionament sense dogmes ni dictats, l’aspiració del sobiranisme ha de ser arribar a ser una majoria social aclaparadora, que no necessàriament ha de sentir-se independentistes però sí lliure per decidir.

 

Cal treballar per guanyar la llibertat de manera quotidiana, no només a les institucions. De fet, amb les institucions a favor ja hem comprovat que no és suficient i per tant cal que la vocació hegemònica s’expressi clarament a l’activitat econòmica, comunicativa-cultural i social i cívica. Malgrat les dificultats per les que travessa la socialdemocràcia en el context mundial, ens sentim hereus d’una tradició i d’uns valors de progrés i lliurepensament que la socialdemocràcia ha representat, i cal que tornin –adaptats als nostres temps- per ser hegemònica, i per tant a precedir els canvis de futur.

 

Avancem neix el 2012 amb la voluntat de treballar per construir un espai socialista que contribueixi de manera proactiva a la recomposició del centre-esquerra a Catalunya. Aquest espai ha de servir a la nostra societat, sempre #unsolpoble, recuperant les nostres institucions i contribuint a fer que la llibertat, la fraternitat i el progrés siguin els eixos d’una Catalunya més justa i més republicana.

Adhereix-te a Avancem!

Posa't en contacte amb nosaltres i construeix Avancem al teu municipi o al teu àmbit d'actuació

 

 

  • facebook
  • Twitter Clean
bottom of page