
Declaració de Girona
La Catalunya de progrĆ©s Ć©s socialment majoritĆ ria. Ho hauria de ser tambĆ© polĆticament. Hi ha la possibilitat que la ciutadania retorni a lāesquerra la confianƧa i, per tant, el govern de Catalunya. Avancem vol ser lāeina que faciliti aquesta possibilitat mitjanƧant lāentesa de lāesquerra catalana.
Una alternativa dāesquerres a Catalunya amb vocació majoritĆ ria per esdevenir alternativa al govern conservador de CiU passa per enfortir lāespai socialista. Tot aquest espai sāha de sentir partĆcip de les transformacions que reclama Catalunya; i, com a part dāell, el PSC.
Es tracta de construir una alternativa al model econòmic i social, de regeneració democrĆ tica i de compromĆs inequĆvoc i actiu amb el dret a decidir. La consulta a la ciutadania sobre el seu futur en cap cas pot acabar mediatitzant lāentesa de lāespai social i polĆtic progressista catalĆ .
En el camĆ cap a aquesta entesa, tenim afegit un problema de cultura polĆtica. Els aires de socialisme llibertari dels inicis han donat pas a un socialisme poc permeable, que sovint viu dāesquena a realitats que no siguin les estrictament municipals i que dilueixen el seu repte fundacional: governar Catalunya. Un repte que entroncava amb les seves arrels històriques: un partit socialista i catalĆ , i amb la tradició de lāesquerra a Catalunya.
Necessitem que la nostra proposta parteixi de formes dāorganització que sāallunyin de prĆ ctiques polĆtiques cares. No cal molts diners per construir una alternativa que ilĀ·lusioni. Busquem un model dāorganització allunyada del partit-aparell. Pensem en una mobilització de base que permeti organitzar-nos de manera flexible, oberta a noves formes de participació polĆtica i que es regeixi per acords de baix a dalt.
Juntament amb el PSC, lāentesa tambĆ© ha dāincloure ERC que, sense renunciar als seus anhels, prioritzi aquells elements dāentesa que els uneix amb la resta de lāesquerra a Catalunya. Per salvar els posicionaments que ara semblen molt allunyats i per la seva incidĆØncia en la tasca de lāactual govern cal prioritzar els punts dāencontre, el comĆŗ denominador de lāesquerra, que sāentronquen en la defensa dels drets socials i nacionals.
MĆ©s enllĆ de la consulta, que ja Ć©s avalada i aclamada per tres quartes parts de la ciutadania, cal pensar en la Catalunya que ve conjuntament tambĆ© amb ICV, EUiA, la CUP, sindicats, moviments socials i altres formacions polĆtiques de nova creació. Pensem que no fer-ho seria una irresponsabilitat.
Hem de posar-nos plegats de forma proactiva. En els temps actuals ja no existeix un pensament Ćŗnic, però sĆ que es mantĆ© un status quo Ćŗnic, del qual la ciutadania estĆ esgotada per les injustĆcies que genera.
La nova esquerra a Catalunya ha de liderar el canvi a favor dāun nou projecte de paĆs que aposti per una societat igualitĆ ria i que doni respostes creĆÆbles i viables en qüestions com la fiscalitat āprogressiva i justa-, la creació de llocs de treball āespecialment entre la gent jove- o el manteniment dels serveis pĆŗblics āsanitat, educació, pensions i serveis socials-. I dāaltres com la construcció dāunes institucions transparents que lluitin contra la corrupció o el bastiment dāuna Europa federal, democrĆ tica i social.
En el procĆ©s polĆtic que es troba immers Catalunya. Cal millorar els mecanismes de seguiment de lāactuació dels cĆ rrecs pĆŗblics a lāadministració i lāestabliment de criteris transparents i objectius de la seva elecció en el marc dels partits. La Catalunya que ve ha de construir-se allunyada de prĆ ctiques poc ĆØtiques o punibles. Davant una polĆtica que administra, cal fomentar una polĆtica que governa.
Volem ser una esquerra que, davant el creixement de la indiferĆØncia i lāautoritarisme, sigui capaƧ de construir una proposta compartida que canalitzi el cicle de mobilitzacions cap a una resposta electoral ferma que ens permeti governar Catalunya. Ćs a dir, cal transformar la indignació en compromĆs polĆtic. Ens cal un paradigma de polĆtica Ćŗtil, dāaquesta manera lāesquerra serem necessaris de nou, com ho van ser els nostres predecessors en la conquesta per a les classes populars de lāestat del benestar i la democrĆ cia.
Compartim que Ć©s necessĆ ria una revolució humanista, que deixi enrere el paradigma actual de la productivitat, de lāacceleració del temps, que ens acompanya i ens persegueix en forma de malson.
Ens cal una alianƧa ciutadana per fer possible lāimpuls de nous vectors que articulin lāesquerra a Catalunya. La transformació que pateix el sentit de privacitat en lāĆ mbit personal forƧa al sistema polĆtic a una nova relació amb la ciutadania basada en la transparĆØncia i el treball colĀ·laboratiu i en xarxa. Hem de recuperar els valors tradicionals del republicanisme per construir una societat de persones lliures, iguals, instruĆÆdes i compromeses. Posar en prĆ ctica una ĆØtica llibertĆ ria, dāarrel liberal, que aposti per reconĆØixer la intelĀ·ligĆØncia dels ciutadans.
No nomĆ©s es tracta de reclamar allò que ens retallen, sinó en fomentar la creativitat, lāaportació a lāespai pĆŗblic. Davant lāantipolĆtica, ens cal autoorganització social i productiva.
Girona, 13 de juliol de 2013


Adhereix-te a Avancem!
Posa't en contacte amb nosaltres i construeix Avancem al teu municipi o al teu à mbit d'actuació.