top of page

Declaració de Girona

La Catalunya de progrĆ©s Ć©s socialment majoritĆ ria. Ho hauria de ser tambĆ© polĆ­ticament. Hi ha la possibilitat que la ciutadania retorni a l’esquerra la confianƧa i, per tant, el govern de Catalunya. Avancem vol ser l’eina que faciliti aquesta possibilitat mitjanƧant l’entesa de l’esquerra catalana.

Una alternativa d’esquerres a Catalunya amb vocació majoritĆ ria per esdevenir alternativa al govern conservador de CiU passa per enfortir l’espai socialista. Tot aquest espai s’ha de sentir partĆ­cip de les transformacions que reclama Catalunya; i, com a part d’ell, el PSC.

 

Es tracta de construir una alternativa al model econòmic i social, de regeneració democrĆ tica i de compromĆ­s inequĆ­voc i actiu amb el dret a decidir. La consulta a la ciutadania sobre el seu futur en cap cas pot acabar mediatitzant l’entesa de l’espai social i polĆ­tic progressista catalĆ .

 

En el camĆ­ cap a aquesta entesa, tenim afegit un problema de cultura polĆ­tica. Els aires de socialisme llibertari dels inicis han donat pas a un socialisme poc permeable, que sovint viu d’esquena a realitats que no siguin les estrictament municipals i que dilueixen el seu repte fundacional: governar Catalunya. Un repte que entroncava amb les seves arrels històriques: un partit socialista i catalĆ , i amb la tradició de l’esquerra a Catalunya.

 

 

 

Necessitem que la nostra proposta parteixi de formes d’organització que s’allunyin de prĆ ctiques polĆ­tiques cares. No cal molts diners per construir una alternativa que ilĀ·lusioni. Busquem un model d’organització allunyada del partit-aparell. Pensem en una mobilització de base que permeti organitzar-nos de manera flexible, oberta a noves formes de participació polĆ­tica i que es regeixi per acords de baix a dalt.

 

Juntament amb el PSC, l’entesa tambĆ© ha d’incloure ERC que, sense renunciar als seus anhels, prioritzi aquells elements d’entesa que els uneix amb la resta de l’esquerra a Catalunya. Per salvar els posicionaments que ara semblen molt allunyats i per la seva incidĆØncia en la tasca de l’actual govern cal prioritzar els punts d’encontre, el comĆŗ denominador de l’esquerra, que s’entronquen en la defensa dels drets socials i nacionals.

 

MĆ©s enllĆ  de la consulta, que ja Ć©s avalada i aclamada per tres quartes parts de la ciutadania, cal pensar en la Catalunya que ve conjuntament tambĆ© amb ICV, EUiA, la CUP, sindicats, moviments socials i altres formacions polĆ­tiques de nova creació. Pensem que no fer-ho seria una irresponsabilitat.

 

Hem de posar-nos plegats de forma proactiva. En els temps actuals ja no existeix un pensament Ćŗnic, però sĆ­ que es mantĆ© un status quo Ćŗnic, del qual la ciutadania estĆ  esgotada per les injustĆ­cies que genera.

 

La nova esquerra a Catalunya ha de liderar el canvi a favor d’un nou projecte de paĆ­s que aposti per una societat igualitĆ ria i que doni respostes creĆÆbles i viables en qüestions com la fiscalitat –progressiva i justa-, la creació de llocs de treball –especialment entre la gent jove- o el manteniment dels serveis pĆŗblics –sanitat, educació, pensions i serveis socials-. I d’altres com la construcció d’unes institucions transparents que lluitin contra la corrupció o el bastiment d’una Europa federal, democrĆ tica i social.

 

En el procĆ©s polĆ­tic que es troba immers Catalunya. Cal millorar els mecanismes de seguiment de l’actuació dels cĆ rrecs pĆŗblics a l’administració i l’establiment de criteris transparents i objectius de la seva elecció en el marc dels partits. La Catalunya que ve ha de construir-se allunyada de prĆ ctiques poc ĆØtiques o punibles. Davant una polĆ­tica que administra, cal fomentar una polĆ­tica que governa.

Volem ser una esquerra que, davant el creixement de la indiferĆØncia i l’autoritarisme, sigui capaƧ de construir una proposta compartida que canalitzi el cicle de mobilitzacions cap a una resposta electoral ferma que ens permeti governar Catalunya. Ɖs a dir, cal transformar la indignació en compromĆ­s polĆ­tic. Ens cal un paradigma de polĆ­tica Ćŗtil, d’aquesta manera l’esquerra serem necessaris de nou, com ho van ser els nostres predecessors en la conquesta per a les classes populars de l’estat del benestar i la democrĆ cia.

 

Compartim que Ć©s necessĆ ria una revolució humanista, que deixi enrere el paradigma actual de la productivitat, de l’acceleració del temps, que ens acompanya i ens persegueix en forma de malson.

Ens cal una alianƧa ciutadana per fer possible l’impuls de nous vectors que articulin l’esquerra a Catalunya. La transformació que pateix el sentit de privacitat en l’àmbit personal forƧa al sistema polĆ­tic a una nova relació amb la ciutadania basada en la transparĆØncia i el treball colĀ·laboratiu i en xarxa. Hem de recuperar els valors tradicionals del republicanisme per construir una societat de persones lliures, iguals, instruĆÆdes i compromeses. Posar en prĆ ctica una ĆØtica llibertĆ ria, d’arrel liberal, que aposti per reconĆØixer la intelĀ·ligĆØncia dels ciutadans.

 

No nomĆ©s es tracta de reclamar allò que ens retallen, sinó en fomentar la creativitat, l’aportació a l’espai pĆŗblic. Davant l’antipolĆ­tica, ens cal autoorganització social i productiva.

 

Girona, 13 de juliol de 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Adhereix-te a Avancem!

Posa't en contacte amb nosaltres i construeix Avancem al teu municipi o al teu àmbit d'actuació.

 

 

  • facebook
  • Twitter Clean
bottom of page