top of page

La Catalunya constituent

L’oportunitat de la Catalunya constituent

 

Després de la incertesa que ha provocat la gran crisi econòmica, social i institucional des del nivell més proper fins a la dimensió europea, vénen les oportunitats que ens haurien de portar a canvis rellevants en diverses direccions. No és casualitat que el procés constituent coincideixi amb un moment de reformulació dels partits polítics a Catalunya, que alhora coincideix amb la fi del bipartidisme institucional. Dit d’una altra manera, existeix en aquests moments una lluita per l’hegemonia política en els propers anys que s’expressa en procés polític català i en la reconfiguració de l’ecosistema de partits.

 

El Moviment Avancem, hereu del socialisme i del catalanisme, vol participar activament d’aquesta definició i la seva aportació passa per contribuir a consolidar una proposta de centre esquerra al país, amb vocació de govern. A l’esquerra nacional no li cal refundació, li cal un rearmament ideològic, estratègic, organitzatiu. Cal ampliar fronteres, cercar noves fórmules d’implantació, de seducció, de captació.

 

Ens cal que la Catalunya constituent la construïm entre totes i tots, amb pacte (amb un estat col·lapsat) i amb una majoria qualificada. En aquest sentit, ens marquem un horitzó més enllà dels 18 mesos per assolir els objectius constituents. El camí cap a la plena sobirania és un procés i no un fita en si mateix. Al nostre entendre, s’assoleix l’estat propi orientant de manera estratègica el conjunt de polítiques socials, de salut, educatives, culturals, industrials, etc. Si els objectius del catalanisme dels anys setanta, que van protagonitzar els partits socialistes i que tenien com a màxima preocupació la unitat civil del poble, s’han vist assolits, ara cal posar les bases per al sobiranisme per als propers deu anys. Un sobiranisme que permeti la redistribució del poder, de les rendes, del temps i de totes aquelles condicions que permetin aconseguir la plena ciutadania dels catalans.

 

En aquest sentit, a partir de la V Assemblea, ens posem mans a l’obra per contribuir decididament a fer aportacions al Procés Constituent. Volem participar activament i ho farem com millor ho sap fer la nostra tradició política: fent aportacions sobre polítiques públiques de ciutadania.

 

Una esquerra nacional desacomplexada

 

Ens cal una esquerra nacional desacomplexada que sigui el gran referent de la societat catalana que ja és desacomplexadament d’esquerres i sobiranista. Necessitem un punt de trobada tant de socialdemòcrates procedents del pujolisme sociològic com persones vinculades tradicionalment a l’esquerra transformadora. Ens cal un republicanisme amb esperit revolucionari que faci sentir-se còmode a la majoria dels catalanes i de les catalanes. Cal positivitzar la dimensió individualista de la societat per tal que se sentin part de la construcció col·lectiva de la República de totes i tots. El liberal-progressisme és l’eix a partir del qual construir l’hegemonia, per davant de l’eix nacionalista-conservador i el populista-comunitarista.

 

A Avancem s’hi adhereixen sobiranistes i federalistes convençuts i convençudes que el futur de Catalunya ha de dependre de la voluntat de la ciutadania de manera exclusiva. El punt de trobada és la radicalitat democràtica. Pluralitat no vol dir que hi cap tot. El pluralisme és signe de vitalitat, de debat, de síntesi, de representativitat de les diferents idees progressistes que s’expressen al nostre país. És a dir, la nostra participació al procés constituent, ha de partir d’aquesta fortalesa. Una fortalesa que s’ha de traduir necessàriament en fermesa quan sigui necessari. Avancem ha de ser al costat de les institucions catalanes davant qualsevol eventualitat.

 

Volem ser un instrument per arribar a totes aquelles persones que estan disposades a votar SÍ però que no se senten ni s’hi han sentit mai independentistes.

 

La confluència socialista

 

A la IV Assemblea es va parlar que som en temps rellevants però també en temps de relleus. Uns relleus que ens havien d’ajudar a construir la referència socialista. Des de l’inici de la diàspora, admetem que hem estat incapaços de generar un espai de confiança i complicitat entre els diversos nuclis socialistes. En aquest sentit, Avancem considera prioritari posar fil a l’agulla a l’entesa, a la suma dels iguals. Compartim origen, valors, una manera d’entendre l’acció territorial i els reptes socials que s’hi associen. Proposem que el socialisme tingui veu en la construcció d’aquest gran espai a l’esquerra nacional. Cal representar a tota aquella gent de tradició socialista que d’alguna manera o altra ha estat protagonista de la diàspora. Ho hem de fer fonamentalment acompanyant al grups socialistes als municipis arreu del país.

 

Per tant, treballem per construir una alternativa amb vocació hegemònica i això vol dir que volem que les nostres idees siguin hegemòniques en la societat catalana. El canvi social es fa sumant majories en base a itineraris de complicitat. No ens volem resignar a ser partits que governin i és en aquest sentit que volem agrupar un espai central del panorama polític català i per això ens marquem aquesta fita. Un projecte polític que busca un canvi social, per tant ha de buscar l’aliança amb tots aquells sectors socials amb qui puguem compartir les nostres idees, la nostra herència.

 

 

30 d’abril de 2016, Sant Adrià de Besòs

Adhereix-te a Avancem!

Posa't en contacte amb nosaltres i construeix Avancem al teu municipi o al teu àmbit d'actuació

 

 

  • facebook
  • Twitter Clean
bottom of page