top of page

Manifest fundacional

Havent escoltat a moltes persones representatives d’una gran diversitat de veus i sectors, el Moviment AVANCEM inicia el seu procés constituent a Sant Feliu de Codines el 30 de Juny de 2012. L’objectiu principal d’AVANCEM és situar la igualtat social al capdamunt de l’agenda política a Catalunya i per fer-ho, volem impulsar una Aliança Catalana de Progrés que pugui aglutinar una majoria política.

 

ELS NOSTRES ARGUMENTS

 

Una societat justa. Desitgem una Catalunya que posi per davant allò que és col·lectiu per sobre d’allò que és individual i que prioritzi sortides equitatives en les fases de crisi econòmica i un repartiment just de la riquesa en fases de creixement, trencant el cicle de reproducció de les desigualtats. La tradició política social-demòcrata és la que ofereix una major esperança per aconseguir-ho, perquè és la que ha donat més benestar, durant més temps, a més persones en diferents països. Aquesta tradició política s’ha d’adaptar als temps actuals i estar oberta a nous corrents i tendències dels moviments i idees progressistes. En especial, volem una socialdemocràcia que busqui noves formes de creixement compatibles amb la defensa del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

 

Una millor organització de les sobiranies. La prioritat que donem a la igualtat social no pot ser una excusa per defugir qüestions institucionals relacionades amb les sobiranies i el federalisme. Ben al contrari, per aconseguir una societat justa, cal que les institucions i l’organització de les sobiranies sigui aquella que millor pugui contribuir a fer una societat més justa en un món interdependent. El nostre federalisme europeista es deriva de les idees socialdemòcrates de concòrdia i solidaritat, de llibertat i fraternitat. L’aplicació concreta d’aquestes idees la volem acordar amb altres forces socials i polítiques, per arribar a canvis respecte al marc actual que siguin realitzables, possiblement més radicals i profunds que les idees estatistes i nacionalistes. L’organització de les interdependències de Catalunya és molt millorable i no defugim aquest debat, incloent el dret del poble de Catalunya a ser consultat amb normalitat sobre l’abast de la seva sobirania. Aquests debats s’han de produir amb tolerància i racionalitat, i preservant la unitat civil del poble de Catalunya, que aglutina cultures i identitats diverses. L’hegemonia de les forces conservadores en aquesta part del debat polític, amb una retòrica buida de contingut que no ha aportat mai cap canvi substancial en la forma d’organitzar les sobiranies, impedeix que les esquerres puguin aglutinar una majoria estable a Catalunya.

 

Una democràcia millor. Difícilment esdevindran majoritàries les idees d’igualtat i de preeminència d’allò col·lectiu si preval la desconfiança en els representants polítics, i no avancem radicalment cap a una millor democràcia. És imprescindible avançar cap a partits polítics, en particular el partit socialista, que deixin de ser màquines burocràtiques centrades en l’ocupació de càrrecs públics, i que siguin béns col·lectius al servei del poble, organitzacions de ciutadans voluntaris portadors d’una elevada ètica pública.

 

Les estructures i formes d’organització dels partits polítics, i les aliances entre ells, especialment al si de l’esquerra, han de canviar radicalment. Només així es podrà representar amb eficàcia els sectors vulnerables de la societat i la classe treballadora. Desitgem partits més moderns, democràtics i transparents, que no es dediquin a ocupar les institucions, que són de tots, i que implantin eleccions primàries obertes a tota la ciutadania per triar els principals candidats, i introdueixin canvis en la selecció i rotació del personal polític. Volem treballar perquè la ciutadania torni a confiar en la política com a mecanisme de canvi social col·lectiu. Volem canvis en els sistemes electorals que contribueixin a aquesta renovada confiança. La política és quelcom fonamental que, quan funciona lliure de corrupció, permet que tots els ciutadans tinguin el mateix pes a l’hora de prendre decisions importants. Cal que l’espai progressista reivindiqui que la política estigui per sobre dels interessos del mercat i que no estigui al servei dels més poderosos.

 

Una societat més lliure. AVANCEM impulsa l’existència d’un estat laic, on totes les cultures puguin conviure i respectar-se entre elles. AVANCEM cap un model d’estat republicà on els alts càrrecs siguin escollits per la ciutadania . AVANCEM també vol cap continuar treballant per la igualtat home-dona, per acostar-nos a una societat més igual, més lliure i socialment avançada.

 

AVANCEM serà bel·ligerant contra el racisme i el populisme i fomentarà un compromís polític solidari i tolerant. AVANCEM és un moviment que vol assegurar el lligam dels partits progressistes amb la ciutadania, evitant les tendències oligàrquiques i, reforçant les pràctiques de transparència i obertura.

 

LA CONSTITUCIÓ I ORGANITZACIÓ D’AVANCEM

 

Volem construir un moviment polític que sigui un punt de trobada de gent plural, que cerca la unitat i no la ruptura, que faci possible la dedicació a l’activitat política de persones que no en volen fer una carrera professional. Calen persones que vulguin treballar per la política, no treballar de la política. AVANCEM es constitueix, doncs, com un moviment inter-generacional amb vocació de permanència, que recull l’experiència de la rica tradició organitzativa a la política catalana de moviments que sumen més enllà d’unes sigles polítiques concretes.

 

AVANCEM podrà tenir una estructura territorial i escollirà com a mínim una vegada a l’any una DINAMO, que s’organitzarà internament distribuint responsabilitats concretes, una de les quals haurà de ser la de portaveu (la primera proposta recollida pel Grup impulsor i que és acceptada de manera provisional és la de Santi Lapeira, president del Col·legi de directors i directores de Cinema de Catalunya, com a primer portaveu provisional). Les convocatòries i actes de les reunions es penjaran a la xarxa i les reunions de la DINAMO seran obertes a tots els membres del Moviment que hi vulguin participar. Els membres d’AVANCEM seran tots aquells que signin el manifest fundacional i que paguin la quota anual que fixi la DINAMO.

Sense complexos, nosaltres AVANCEM!

 

Sant Feliu de Codines, 30 de juny de 2012.

 

 

 

 

 

Adhereix-te a Avancem!

Posa't en contacte amb nosaltres i construeix Avancem al teu municipi o al teu àmbit d'actuació

 

 

  • facebook
  • Twitter Clean
bottom of page